Kisgeresd

Kisgeresdi harangtorony

Kisgeresd – Baranya megye

A Baranyai-dombság egyik vízválasztó gerincén néhány házból álló kis település bújik meg – az egykor önálló Kisgeresd. Bájos régi házak és a közelben látványos kilátópontok várnak.

Szélesség N 46° 7,424′
Hosszúság E 18° 31,482′

Magasság: 286 m
Megye/ország: Baranya

Geresdlak

Kisgeresd, kőkereszt és 300 éves óriás akác
Kisgeresd, kőkereszt és 300 éves óriás akác

A Baranyai-dombság Geresdi-tönknek nevezett kistáján helyezkedik el a mai Geresdlak község. 1968. előtt még két település és korábban önállóságát vesztett településrész volt: nyugaton Püspöklak, keleten Geresd, északon Kisgeresd.
Korábbi történelme a környező településekhez hasonlóan alakult: a török időkben elnéptelenedett, a reconquista után pedig német ajkú telepesekkel pótolják a munkás kezek hiányát. A 2. világháború után a „sváb exodus” és felvidéki magyar betelepülők borították fel az évszázados rendet.
Az létező szocializmus idején remekül teljesítő mezőgazdasági termelőszövetkezetnek és az ambiciózus vezetőknek köszönhetően különlegesen komfortos hellyé vált a falu: szinte teljes közművesítés (víz, csatorna, telefon, gáz, utak).

A nyugalom szigete – Kisgeresd

Az egybeépült Geresdtől és Püspöklaktól két kilométerre északra, a széles kelet-nyugati gerincen, a közelmúltban átadott Z turistaút mentén áll a jellegzetes harangtorony, bájos százéves házak gyűrűjében.

Megközelítés -Kisgeresd

Kisgeresd Kilátó
Kisgeresd Kilátó

Geresdlak közepén (Püspöklak határában) indul a jó 2 km-es aszfaltozott (bár kicsit viseletes) út, amely a temető mellett balra elhaladva, szántóföldek között vezet az aprócska faluba, útközben a kilátó mellett elhaladva.

Geresdlakon tábla jelzi a jó utat. Ha azt megtaláltuk, nincs más dolgunk mint a végéig menni akkor is, ha útközben felmerül a gyanú, hogy eltévedtünk.

 

 

Nevezetességek a közelben

Geresdlakon évente kerül megrendezésre koraősszel a méltán híres Gőzgombóc fesztivál.

Geresdlakon több kiálítás is várja látogatóit, köztük a méltán híres Babamúzeum.

Pécs és Mohács is kb 30 km-re található, egy kellemes autós túrára csábítva, számos nevezetességgel.